::Регистрация|Вход
Влез
Потребител
Парола
Запомни ме
Забравена парола
E-mail

1 млн. долара за решаване на математическа задача

Категория Любопитно

Тексаски банкер е обявил награда от 1 милион долара за всеки, който успее да разреши математическа задача. Въпросният казус тормози учените от 80-те години на миналия век.

Става дума за Андрю Биъл, който ще даде сумата на първия, който успее да публикува изследване, предлагащо решение на поставеният от него математически проблем „Конюнктурата на Биъл“.

За пръв път наградата е предложена през 1997 година, когато е едва 5 хиляди долара. Закономерно, с течение на годините, сумата нараства, уточнява "Ей Би Си Нюз".

Говорителят на Американското математическо общество – Майкъл Брийн, изтъква, че решението е доста по-трудно от това на сходен проблем – Последната теорема на Фермат, която стотици години бе недоказана.

Самият Биъл е самоук математик и с наградата си – по думите му, желае да амбицира младите хора да търсят реализация в сферата на математиката и науката.


Самата задача:

Ако Ax + By = Cz, където ако A, B, C, x, y и z са положителни числа и x, y и z са по-големи от 2, тогава A, B и C трябва да имат общ прост делител.

Късмет!


Източник: econ.bg


Публикувано от all4you  |  Дата: 08.06.2013 13:44ч.
1
0
Ключови думи: 1 млн, долара

Коментари

Обяви
Нови
Козметика
Find more about Weather in Смолян, BU